Bucuresti

Ce impact au drumurile proaste asupra maşinilor se vede la dezmembrări auto

Ce impact au drumurile proaste asupra maşinilor se vede la dezmembrări auto

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 1 luna si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
70

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Infrastructura precară este una dintre cauzele cel mai des invocate pentru producerea de accidente rutiere şi pentru grăbirea uzurii sau chiar distrugerea unor piese auto. Din acest motiv, România este inclusă în categoria condiţiilor grele de drum de mulţi dintre producătorii de vehicule sau componente, care propun revizii mai dese şi înlocuiri mai frecvente pentru anumite piese. Impactul drumurilor proaste asupra maşinilor noastre se vede foarte bine în parcurile de dezmembrări auto, atât în ceea ce priveşte vehiculele scoase din uz, cât şi în ceea ce priveşte cererea din piaţă.

Primele victime: anvelopele

Cauciucurile reprezintă singura interacţiune a maşinii tale cu suprafaţa pe care rulează. Rolul lor este esenţial în reuşita unor manevre importante de accelerare, frânare sau schimbare a direcţiei de mers, mai ales în condiţii grele de trafic sau vreme. În momentul în care treci peste un obstacol sau o groapă apărută în carosabil, anvelopa absoarbe un şoc pe care îl transmite sistemului de direcţie. În funcţie de viteză, de dimensiunile obstacolului, de trafic şi chiar de experienţa şoferului, pagubele pot ajunge de la o simplă sperietură şi o înjurătură zdravănă până la pană de cauciuc, explozie sau defecţiuni de mecanică.

Riscul producerii unor accidente rutiere

Reacţia la volan atunci când circuli pe drumuri proaste este foarte importantă. Atunci când treci brusc peste o groapă sau un obstacol pe carosabil trebuie să ai grijă să nu loveşti alţi participanţi la trafic şi mai ales să nu pierzi controlul maşinii din cauza loviturii resimţite de roată. În funcţie de viteza la care se întâmplă acest lucru, de siguranţa pe care ţi-o oferă maşina, de calitatea anvelopelor şi de prezenţa de spirit, accidentul provocat poate duce chiar la dezmembrarea auto. În funcţie de tipul de poliţă de asigurări pentru care ai optat poţi fi despăgubit de companie sau reparaţia îţi aparţine în totalitate. Există cazuri în care poţi solicita despăgubiri în instanţă din partea companiei care administrează şi întreţine drumul public, dacă obstacolul de pe carosabil nu a fost semnalizat conform legilor în vigoare. Pentru automobilele mai vechi, în cazul unui accident rutier, devizul de reparaţie depăşeşte uneori valoarea totală a vehiculului, motiv pentru care sunt declarate daună totală şi ajung în parcurile de dezmembrări sau la centrele Remat.

Înlocuiri frecvente ale componentelor sistemului de direcţie

Anvelopa este prima componentă care loveşte groapa din asfalt, bucăţile de beton, doline, armături sau alte obiecte apărute pe carosabil. Şocul resimţit este transmis instant către alte elemente. Dacă impactul a fost puternic, janta poate avea şi ea de suferit îndoituri sau chiar fisuri. În continuare, elementele de mecanică ale sistemelor de suspensie şi de direcţie ar trebui să absoarbă şocul. Dacă însă este prea puternic, acestea vor ceda. Arcurile şi amortizoarele se înlocuiesc mult mai des în ţara noastră, atât în traficul urban, cât şi în zonele rurale, din cauza imperfecţiunii drumurilor. Bieletele şi barele transversale de direcţie resimt aceeaşi presiune şi se uzează mai uşor, întrucât fac parte din categoria consumabilelor şi au un număr limitat de kilometri garantaţi pentru funcţionare optimă. În orice caz, limitele de distanţă şi de timp pentru înlocuirea componentelor de mai sus sunt mai mici decât în ţările din vestul Europei, cu o infrastructură rutieră impecabilă.

Proprietarii care urmăresc să achiziţioneze una din cele mai bune maşini ale anului 2021 sunt printre cei mai afectaţi de infrastructura rutieră din ţara noastră. Vehiculele premium necesită o grijă deosebită pentru întreţinere, iar gropile nesfârşite din asfalt şi lipsa acestuia de pe anumite drumuri din ţară le pun răbdarea la grea încercare.

Sursa foto: pixabay.com/photos/pothole-road-kazakhstan-hole-1703340/