Bucuresti

Ce înseamnă optimizarea last mile și cum te poate ajuta TMS?

Ce înseamnă optimizarea last mile și cum te poate ajuta TMS?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 2 luni si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
89

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Livrările de mărfuri sunt tot mai importante în cadrul lanțului de aprovizionare, datorită creșterii accelerate a sectorului home delivery și a comenzilor online pentru operatori economici. De aceea, optimizarea tuturor etapelor din activitățile de livrare, mai ales a segmentului final, cu impact major asupra clienților, a devenit extrem de importantă.

Ce înseamnă o soluție de livrare last mile


Termenul last mile provine din engleză și a fost utilizat inițial pentru etapa finală a operațiunilor de racordare a consumatorilor casnici la rețeaua principală de telecomunicații. Expresia a fost preluată și în domeniul logistic, unde last mile (“ultima milă”) se referă la ultimul segment din distribuția mărfurilor. Poate fi vorba despre clienți persoane fizice sau firme, pentru că metoda last mile este utilizată atât în livrări B2C, adică business to consumer, cât și B2B: business to business.

Există mai multe tipuri de livrare last mile: livrare la ușă, livrare în aceeași zi, livrare în intervale orare programate, livrare în afara casei, la lockere, la puncte Click & Collect, PUD (pick up and delivery) sau PUDO (pick up drop off points). PUDO reprezintă puncte de colectare și predare a coletelor de unde clienții finali ridică produsele comandate sau le returnează pe cele refuzate, care trebuie înlocuite sau rambursate. Fiecare dintre aceste tipuri de livrare last mile necesită optimizări pentru organizarea mai bună a rutelor, evitarea curselor în gol, monitorizarea livrărilor, asigurarea trasabilității mărfurilor și a coletelor.

Cum să optimizezi soluțiile last mile prin sisteme TMS


Cea mai bună metodă de optimizare last mile este implementarea unor sisteme TMS (Transport Management System). Automatizarea livrărilor înseamnă generarea unei liste de transporturi pe baza listelor de comenzi de la fiecare centru de distribuție, depozit sau amplasament logistic, digitalizarea și procesarea fluxurilor informaționale aferente fiecărei activități logistice din acest domeniu.

Axes Software, una dintre cele mai experimentate companii românești de soluții software și hardware pentru asigurarea unui management eficient al lanțului de aprovizionare (Supply Chain Management), a creat o aplicație specializată în gestionarea distribuției mărfurilor.

Aplicația se numește xTrack TMS și contribuie la gestionarea optimă a transporturilor efectuate cu flota proprie sau cu mașini închiriate, reducerea costurilor de transport, raportarea și analiza comenzilor în timp real, planificarea optimă a rutelor, automatizarea gestionării documentelor, reducerea numărului de mașini utilizate, a numărului de kilometri parcurși și a timpului de lucru al șoferilor.

Firmele beneficiază de managementul automatizat al transporturilor prin xTrack TMS și de optimizările realizate în baza parametrilor cantitativi și calitativi ai livrărilor de mărfuri: numărul de colete, volumul, greutatea, limitările de tonaj, programul de lucru, caracteristicile autovehiculelor disponibile, consumul de combustibil, uzura etc. Prin acest sistem TMS, companiile reușesc nu numai să distribuie coletele mai eficient, ci și să obțină un plus de performanță în ceea ce privește încărcarea vehiculelor și respectarea termenelor de livrare.

Utilizarea soluțiilor software pentru gestionarea transportului și a livrărilor determină reducerea cheltuielilor logistice prin crearea unei infrastructuri receptive de comunicații și alegerea celor mai bune soluții de organizare a activităților specifice, inclusiv a distribuției last mile. Optimizarea operațională se reflectă în creșterea eficienței la nivelul întregii firme, ceea ce este esențial într-un context puternic concurențial, cum este cel al distribuției și curieratului.

Sursa foto: Shutterstock.com