Bucuresti

Cum alegi cârligul pentru pescuit ideal?

Cum alegi cârligul pentru pescuit ideal?

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 1 luna si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
122

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vrei să te bucuri de cele mai frumoase experiențe pe care ți le oferă pescuitul? Atunci, trebuie să ai la îndemână echipamentul complet, pentru a putea aduce la mal capturi impresionante, indiferent de locul în care te afli, sau de speciile prezente în acele ape. În continuare vei afla care sunt ce mai bune carlige pentru pescuit în funcție de pestele care vrei să îl prinzi, ce beneficii asigură utilizarea lor și cum se funcționează aceste elemente, alături de momeala și fir.

Cele mai bune cârlige pentru pescuit la crap

În România, crapul (Cyprinus carpio) este localizat în apele de șes, lacurile de acumulare, Dunăre și Delta Dunării, precum și anumite zone cu ape curgătoare. Este un pește de talie mare, ce poate atinge lungimea de 1 metru și masa de maximum 40 de kilograme. Cele mai bune carlige pentru pescuit la crap au dimensiuni foarte mari, pentru a putea prinde un pește de o asemenea anvergură. În funcție de momeala utilizată, se pot utiliza la crap cârlige cu tije variate (preferabil, cât mai lungi, pentru a scoate peștele mai ușor).

Avantaje ale diferitelor cârlige pentru crap

 • pot fi utilizate și pentru alte specii (exemplu: carasul)
 • au finisaje ce asigură o vizibilitate redusă în apă
 • se remarcă printr-o rezistență deosebită
 • ideale pentru pescuit în agățătură, sau în zone cu pietriș
 • tijele cârligului permit o penetrare optimă.

Cele mai bune carlige pentru pescuit la somn

Pe teritoriul țării noastre, somnul (Silurus glanis) este peștele cu cea mai mare talie din întreg bazinul apelor dulci. Somnul măsoară o lungime medie de 2 metri (poate ajunge chiar și pana la 3 m) și o greutate medie de 90-100 kg. Este un peste cu activitate preponderent nocturnă și se hrănește în special cu pești de dimensiuni reduse sau crustacee. Cele mai bune cârlige pentru cei care vor să pescuiască la somn se aleg pe baza unor factori esențiali: tipul materialului din care sunt realizate, lungimea și diametrul tijei, culoarea, montura utilizată, dotarea produsului cu paletă sau ochet, caracteristicile apei respective etc.

Avantaje ale diferitelor cârlige pentru somn

 • sunt realizate din materiale foarte rezistente
 • asigură un risc redus de pierdere a peștelui
 • se pot utiliza cu succes și în pescuitul marin
 • se camuflează excelent în zona de substrat.

Cele mai bune carlige pentru pescuit la răpitori mai mici


Bibanul, șalăul sau avatul sunt tot pești răpitori de apă dulce, însă dimensiunile și greutatea acestora nu se compara cu valorile înregistrate de cele mai mari specii ale acestei categorii: somnul și crapul. Vânează în banc sau individual și se pot aduce la mal mult mai ușor, daca sunt utilizate cârlige potrivite pentru pescuirea lor. Se pot utiliza cu succes pentru practicarea diferitelor tipuri de pescuit pe apă dulce: spinning, street fishing, pescuit din barcă etc

Avantaje ale diferitelor cârlige pentru răpitori mai mici

 • asigură un raport calitate-preț foarte bun
 • permit o fixare a peștelui de spini excelentă
 • ideale pentru practica pescarilor începători
 • unele modele sunt deosebit de rezistente.

Cum alegi cele mai bune cârlige: Alte criterii esențiale

Raportându-te la specia de pește care vrei să o prinzi (principalul factor de alegere a cârligelor pentru pescuit), raportează-te și la următoarele criterii de alegere:
 • tipul de cârlig - principalele modele utilizate pe baltă sunt: wide gape (cârlig cu unghi mare între tije; long shank (trad. “tijă lungă”); choddy (cârlig prevăzut cu ochetul dispus spre exterior); curve long shank (cârlig cu tije curbate și lungi)
 • dimensiunea cârligului - principalele categorii de dimensiuni pentru cârlige sunt: 2-5 / 6-9 / 10-13; valorile acestora se aleg de fiecare dată în funcție de dimensiunea momelii, sau de greutatea acesteia
 • momeala utilizată - caracteristicile cârligelor pentru momeală vie diferă de cele ale soluțiilor utilizate pentru fixarea momelilor artificiale, pentru ca aceasta să nu se desprindă de pe spini, ca urmare a mișcărilor realizate în apă
 • stilul de pescuit - este important să cunoști particularitățile tipului de pescuit pe care dorești să îl practici, pentru a alege un cârlig cu funcții mult mai adaptate la dinamica sa.

Cârligele sunt elemente-cheie pentru structura unei undițe sau a unei lansete, cu rol în fixarea monturii și agățarea / tragerea peștelui, indiferent de dimensiunile acestuia, sau de forța pe care o exercită pentru a se elibera. Alege în mod corect cârlige, ținând cont de criteriile despre care am vorbit, pentru a aduce la mal capturi cu adevărat impresionante.


Sursa foto: shutterstock_230700295.jpg