Bucuresti

Cum alegi un compresor de aer?

Cum alegi un compresor de aer?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
525

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Trebuie precizat din capul locului că există mai multe tipuri decompresoare de aer, iar criteriul principal pentru alegerea unui astfel de aparat îl constituie operațiunea pentru care ai nevoie de el.

Din punct de vedere al dimensiunii, poți găsi pe piață de la compresoare care încap într-un sertar, la aparate care ajung să cântărească și peste 100 de kilograme. Însă nu dimensiunea este foarte importantă atunci când alegi un compresor, ci capacitatea acestuia și modul în care te va ajuta să efectuezi operațiunile dorite. De aceea, atunci când mergi să achiziționezi un compresor de aer, trebuie să știi foarte bine ce vrei să faci cu el și care este modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Debitul și presiunea

Aceste două elemente sunt esențiale în determinarea puterii unui compresor de aer, iar în baza acestui criteriu, aparatele se împart în trei categorii.
  • Compesoare de mică presiune – în această categorie intră compresoarele care pot furniza o presiune maximă de 6 bari și un debit maxim de 150 de litri de aer pe minut. Aparatele din această categorie sunt folosite cel mai des pentru lucrări casnice, fiind ideale pentru umflarea cauciucurilor de la mașină sau bicicletă, a bărcilor și saltelelor pneumatice. De asemenea, sunt utile și pentru curățarea prafului din spații înguste și greu accesibile.
  • Compresoare de medie presiune – în cazul lor, presiunea maximă ajunge la 12 bari, iar debitul de aer atinge 300 de litri pe minut, ceea ce permite utilizarea unor scule pneumatice. Sunt ideale pentru a fi folosite în ateliere de vopsitorie, în vulcanizări și spălătoriile auto.
  • Compresoare de mare presiune – orice dispozitiv cu o presiune mai mare de 13 bari și un debit peste 300 de litri de aer pe minut se încadrează în categoria compresoarelor industriale. Sunt folosite în construcții, precum și în alte ramuri industriale, având capacitatea de a acționa utilaje grele, precum ciocanele pneumatice.

Tipul de pompă

Funcționarea compresoarelor de aer este asigurată de o pompă, iar din acest punct de vedere, utilajele se împart în două categorii.

  • Compresoare cu pompă cu ulei – sunt cele mai silențioase din gamă, un alt avantaj fiind și prețul mai scăzut. În schimb, necesită lucrări frecvente de întreținere. Mai exact, uleiul din rezervor trebuie verificat periodic și schimbat la intervale regulate.
  • Compresoare cu pompă fără ulei – necesită o investiție mai mare la achiziție, însă pe parcursul perioadei de exploatare nu au nevoie de măsuri speciale de întreținere. Nu sunt la fel de silențioase ca cele cu pompă cu ulei, însă sunt mult mai puțin pretențioase.

Accesorizarea

De regulă, la momentul achiziției, compresoarele de aer vin cu o serie de accesorii cu ajutorul cărora pot fi adaptate pentru diferite activități. Cu toate acestea, mai multe componente sunt consumabile, astfel că din timp în timp va fi necesară înlocuirea lor. Este vorba în special de furtunuri, cuple și robinete, iar durata de viață a acestora depinde și de modul în care folosești și întreții aparatul.

Designul și manevrabilitatea

Sunt alte două detalii pe care trebuie să le iei în considerare când îți cumperi un compresor de aer. Aparatele mai puternice pot avea dimensiuni destul de mari, așa ca e bine să te asiguri în prealabil că ai un spațiu corespunzător. Cu cât e mai mare, cu atât devine și mai greu manevrabil, iar pentru asta e recomandat să te orientezi către un model cu roți. În cazul compresoarelor pentru uz industrial, care depășesc suta de kilograme, vei avea nevoie chiar și de o remorcă pentru a le transporta pe distanțe mai lungi.