Bucuresti

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/

Cum se bea coniacul - secretele din spatele unei degustări perfecte

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
4482

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Când vine vorba despre felul în care consumăm băutura preferată, e foarte greu de stabilit dacă o facem corect sau greșit. Până la urmă, e o alegere foarte personală, ține de gust și de obișnuință și nu ne poate spune nimeni cum e mai bine. Asta e valabil și în cazul coniacului. Însă există totuși câteva sfaturi de la cunoscători, de care ar fi bine să ținem cont pentru o degustare perfectă a acestei faimoase băuturi, care și-a făcut cu eleganță fani înfocați printre personalități precum Winston Churchill sau Napoleon.

Ca să înțelegem mai bine licoarea în cauză, de ce este atât de populară și de ce e indicat s-o consumăm într-un anume fel, trebuie să știm câte ceva despre ea. Cognac-ul, a cărui denumire de origine controlată aparține Franței, este produs din soiuri speciale de struguri, prin distilare, încă de prin secolul 17, în condiții reglementate foarte strict, prin lege chiar. El urmează un proces de maturare asemănător whisky-ului, care se poate întinde pe zeci de ani. În tot acest timp, aroma devine mai pregnantă iar tăria ajunge până la 40 de grade.

Așteptarea merită, atât pentru consumatori cât și pentru producători. S-au vândut 7 sticle de coniac în fiecare secundă a anului trecut, în 160 de țări, în valoare de 3.6 miliarde de euro. Iar 98% din tot coniacul comercializat in 2019, s-a băut, culmea, în afara Franței. Fie că îl servești la ocazii speciale, cu prietenii sau familia, fie că îl savurezi în tihnă, după masă, alături de un trabuc bun, coniacul, cu ale lui arome bogate dar delicate și ușor piperate, poate fi un prieten perfect. Indiferent pe care îl alegi, există niște recomandări ale experților pentru o experiență completă.

Tipuri de coniac și felul în care să le bei

În funcție de vârstă, coniacul se împarte în patru mari categorii. Ele sunt specificate și pe eticheta produsului, sub forma unor inițiale: VS, VSOP sau XO. Dar ce înseamnă aceste litere?

  • VS (Very Special) - coniac tânăr, maturat minimum 2 ani
  • VSOP (Very Superior Old Pale) - pus la păstrare cel puțin 4 ani
  • XO (Extra Old) - coniac ținut în butoaie de stejar minimum 6 ani, însă, în general, un coniac marcat cu XO a stat la maturat în jur de 20 de ani
  • Vintage - cele cu o vechime care poate ajunge și la 60 de ani

Sunt coniacuri clasice, mai dure, unele mai dulci, special pentru a fi consumate la desert. Sunt și blend-uri produse doar pentru a fi folosite în cocktailuri sau ca aperitiv. Dacă e „tânăr”, coniacul se poate amesteca în diferite rețete. Dacă, în schimb, e unul „bătrân”, trebuie consumat ca atare. Pentru că, odată cu vârsta, aroma devine foarte delicată și până și un cub de gheață îi poate distruge tot farmecul.

Doar experimentând poți afla pe care și când îl preferi, dar se spune că, pe lângă gust, culoarea, brandul, ambalajul, proveniența și istoria companiei producătoare sunt de asemenea elemente care definesc un coniac bun. Iar dacă brandul contează pentru tine, orientează-te către cei patru mari ”monștri sacri” ai domeniului: Hennessy, Martell, Remy Martin sau Courvoisier. Nu poți da greș.

Alege paharul potrivit

Experții obișnuiau să ne sfătuiască să folosim tradiționalele pahare bombate și nu foarte înalte, pentru a încălzi coniacul în mână înainte de a-l bea. Dar, mai recent, s-a constatat că atunci când îi crește temperatura, gustul de alcool devine mai pregnant, iar aroma se evaporă. Așadar, se pare, mult mai bune sunt paharele lalea, folosite și la vinurile albe sau rose, pentru că păstrează timp îndelungat aroma și îi permit să ajungă mai ușor la nas. Dacă bei coniacul cu gheață sau în cocktailuri, paharul poate fi cel clasic.

Temperatura de servire


Sunt extrem de multe opinii diferite în ceea ce privește temperatura optimă la care se bea coniacul ba chiar e o întreagă filosofie în acest sens. Unii spun că e bun cu gheață sau de la frigider, alții cred că la temperatura camerei sau încălzit „la mână”. Cum spuneam mai devreme, această ultimă variantă a fost demontată de experți. Dar lucrurile evoluează și în acest domeniu și regulile se schimbă. Există niște sortimente tinere, VS, create special pentru a fi servite reci. Evident, totul ține până la urmă de experiența personală și de preferințe. Sau de circumstanțele în care îl bei. De fapt, nu există nicio regulă. Așa cum îl bei tu, e cel mai bine.

În ce context se bea coniacul?


  • În cluburi sau baruri - aici poți alege între VS și VSOP într-un cocktail, cu gheață sau chiar și sec.
  • În stil clasic - deși e o practică de modă veche, cum mai vedem doar prin filme, unii „tradiționaliști” încă savurează coniacul în fața șemineului, într-un fotoliu confortabil, după cină, așa cum face nobilimea, de secole. Neapărat un XO și neapărat dintr-o carafă specială pentru asemenea licori.
  • În modul intelectual - alături de un desert, cu un grup de prieteni, într-o sesiune de degustare pentru a descoperi diferitele arome ale coniacului. Se pot consuma cele Single Cru (amestecul de soiuri de struguri provine dintr-o singură vie) sau Vintage.

Am aflat că există mai multe tipuri de coniac. Mai vechi sau mai noi, mai aromate sau mai seci, care se beau reci sau la temperatura camerei. Și sunt cele de „zi cu zi”, mai accesibile ca preț, care se pot consuma regulat, într-un mod casual. Desigur, sunt și unele foarte „prețioase”, extrem de scumpe, pe care le descoperi cu adevărat doar după ce parcurgi un adevărat ritual. Dar de oricare ar fi, unde și cum îl bei contează mai puțin. Va fi întotdeauna o plăcere, pentru că este una dintre cele mai complexe băuturi spirtoase din lume.

Acum, că știi ”Cum se bea coniacul”, când vei avea ocazia, ia o sticlă de coniac de la Alcooldiscount.ro și încearcă următorul exercițiu:

Toarnă-l în pahar. Nu mult. Privește-i culoarea. Încălzește-l puțin în mâini. Miroase-l. Agită delicat paharul. Miroase-l din nou. Gustă-l, dar nu inghiți încă! Lasă-l să-ți alinte papilele gustative. Acum, bucură-te de aromă! Și ia-o de la capăt. Pentru că, de fiecare dată, e o experiență surprinzătoare. Doar a ta!

Sursa foto: pixabay.com/photos/cognac-poker-cigar-playing-cards-3870510/
Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-zdujr

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro