Bucuresti

De ce trebuie să ții cont, înainte să adopți un câine?

De ce trebuie să ții cont, înainte să adopți un câine?

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 4 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
242

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă te gândești să îți mărești familia cu încă un membru și vrei să adopți un câine, trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante, înainte de a face acest pas. Este necesar să te informezi foarte bine înainte, să te asiguri că ești pregătit pentru un asemenea angajament și că vei face tot posibilul pentru a fi un stăpân cât mai bun.

Ești pregătit pentru o asemenea responsabilitate?

Entuziasmul de a avea un câine te poate face, uneori, să uiți că acest lucru reprezintă un adevărat angajament. Atunci când decizi să adopți un cățel, trebuie să fii sigur că ești pregătit pentru o asemenea responsabilitate. În momentul în care aduci un patruped acasă, va trebui să te ocupi corespunzător de el, pentru tot restul vieții sale, ceea ce înseamnă, în medie, 10-15 ani, în funcție de rasă și de talie. În plus, câinele trebuie privit ca un membru al familiei, ceea ce înseamnă că el trebuie să beneficieze de un tratament medical de calitate, că trebuie să îl iei cu tine în concediu sau că trebuie să găsești pe cineva care să aibă grijă de el, atunci când nu poți fi alături de el.

Pui sau adult?

În general, puii sunt primii pe lista preferințelor, însă, este indicat să le oferi o șansă și câinilor adulți. Aceștia au de oferit la fel de multă dragoste și, cu siguranță, îți vor fi recunoscători toată viața. Totuși, trebuie să ții cont și de comportamentul câinelui. Dacă acesta are o reținere față de oameni și este temător, ar trebui adoptat de o persoană cu mai multe cunoștințe în domeniu, care să aibă răbdare cu el. De asemenea, dacă ai și alte animale de companie, va trebui să alegi un câine care le va tolera. Totuși, în cazul familiilor numeroase sau cu alte animale de companie, cea mai prudentă alegere ar fi alegerea unui pui, pe care îl pot educa mult mai ușor.
Însă, și câinii adulți pot fi o alegere minunată, deoarece au depășit perioada în care rod, plâng mult și urinează peste tot. În plus, sunt mult mai atenți la dorințele stăpânului, mai înțelegători și mai calmi decât puii. Iar doza de recunoștință pe care o vei primi din partea unui câine adult adoptat este incomparabilă.

De unde poți adopta un câine?

Dacă te-ai decis să adopți un câine, poți alege un animal direct din adăposturi, unde ai șansa să te întâlnești cu animalele și să interacționezi cu ele. În general, câinii luați din adăposturi sunt deja castrați sau sterilizați, vaccinați, deparazitați și învățați să meargă în lesă. Însă, există și alte posibilități de a adopta un câine. De exemplu, poți căuta anunțuri online sau îți poți întreba prietenii dacă știu locuri de unde poți adopta un cățel. De asemenea, poți adopta un câine și dintr-un centru, unde sunt duși câinii maidanezi, de către hingheri. Astfel, îi vei putea oferi o a doua șansă la viață acelui animal.

Cum te pregătești pentru adopția unui câine?

Pentru a fi un stăpân cu adevărat responsabil, trebuie să cunoști nevoile de bază ale unui câine, ca să îi asiguri tot confortul. Poți începe cu o listă de cumpărături de bază, care va include: boluri pentru apă și mâncare, zgarda și lesă, recompense, un culcuș în care să doarmă și câteva jucării. În ceea ce privește hrana, aceasta trebuie aleasă în funcție de vârsta și de talia câinelui pe care îl vei adopta. Dacă optezi pentru un pui sau pentru un câine de talie mică, atunci poți cumpăra hrana uscată Purina One Mini dar și hrană umedă.

De asemenea, trebuie să iei în calcul și alte cheltuieli. De exemplu, la 3-4 luni, orice câine trebuie deparazitat intern. În plus, câinele trebuie vaccinat în fiecare an. Iar dacă adopți un pui, în primele luni de viață, protocolul de vaccinare include mai multe doze, dar și microciparea. În cazul în care câinele tău se îmbolnăvește, va avea nevoie de asistență medicală promptă, așa că, ai grijă să ai un buget separat pentru veterinar.

Un alt aspect de care trebui să ții cont este faptul că un animal de companie are nevoie de cât mai multă atenție și afecțiune. Iar pentru sănătatea sa fizică și psihică, orice câine are nevoie să facă mișcare cât mai des, așa că va trebui să îl scoți afară de minim două ori pe zi. De asemenea, atunci când îți permite timpul, îl poți scoate la plimbări mai lungi, prin parc, sau oferă-i un spațiu sigur în care să alerge.

Acestea sunt, așadar, lucrurile de care trebuie să ții cont, înainte de a adopta un câine. La fel ca orice alt animal de companie, câinele are nevoie de îngrijire, atenție și afecțiune, dar și de un stăpân responsabil. În plus, legătura dintre om și câine este una extrem de specială, iar, dacă ai decis să salvezi o viață și să îi oferi un viitor mai bun, gestul tău va fi recompensat. Garantat!

Sursa foto: unsplash.com/photos/N04FIfHhv_k