Bucuresti

Dezvoltarea emoțională a copilului. 5 metode prin care îl pot ajuta

Dezvoltarea emoțională a copilului. 5 metode prin care îl pot ajuta

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 3 saptamani si 12 ore
Apartine de
DWF
Vizualizari
205

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Încă de la cele mai mici vârste, copiii experimentează emoții la fel ca și părinții lor. Deoarece nu au antrenament în exprimarea sentimentelor copiii devin confuzi și au nevoie de îndrumare. Acționând în mod instinctiv, de multe ori copiii sunt etichetați ca fiind răsfățați sau needucați, dar tot ce au nevoie este înțelegere și empatie.

Dezvoltarea emoțională este în strânsă legătură cu adaptarea socială, așa că este foarte des întâlnit termenul de abilități ”socio-emoționale”. Este o zonă sensibilă, în care copiii învață să se comporte și să identifice emoțiile și sentimentele care îi vor ghida în viață. Cu ajutorul emoțiilor, ei vor învăța cum să acționeze față de oamenii și situațiile cu care se întâlnesc.

Primii 6 ani de viață sunt recunoscuți ca fiind decisivi pentru patru domenii majore de dezvoltare: motricitatea fină și grosieră, comunicare și limbaj, congnitivă și social - emoțională. Cea mai simplă metodă prin care copiii pot fi ajutați să se dezvolte este oferirea unui mediu propice, care include jucării interactive și educative.
Dezvoltarea social emoțională reprezintă capacitatea celor mici de a înțelege cine sunt, ce simt și ce presupune interacțiunea cu ceilalți. Odată cu dezvoltarea socio-emoțională, copiii vor putea să:
 • Exprime afecțiune față de persoanele apropiate
 • Conștientizeze propriile sentimente și ale celorlalți
 • Învețe despre autocontrol și gestionarea emoțiilor
 • Dezvolte relații sănătoase
 • Devină independenți și autonomi, dar și să ceară ajutor atunci când este cazul
 • Își formeze o imagine pozitivă despre sine
 • Învețe din greșeli

Pentru a fi alături de copilul tău și a-l susține pe toată durata dezvoltării emoționale, specialiștii recomandă câteva metode importante, astfel:

 1. Acordă atenție sentimentelor pe care le exprimă și observă modul în care le gestionează. Nu este nevoie de cunoștințe avansate în acest domeniu, ci doar de implicare din partea ta. Abilitățile sociale și emoționale se învață în special prin observare și imitare, așa că tot ce ai de făcut este să fii un bun model pentru copilul tău.
 2. Conectează emoțional cât mai des cu copilul tău. Unele emoții sunt mai greu de identificat, iar altele mai ușor. Urmărirea comportamentului și a limbajului non verbal îți vor permite să răspunzi rapid și eficient la nevoile copilului tău și să-i oferi îndrumări specifice referitor la gestionarea emoțiilor.
 3. Explică-i fiecare emoție în parte. Prezentarea emoțiilor cu ajutorul unor exemple ușor de înțeles este cea mai potrivită metodă pentru ca cel mic să devină conștient de sentimentele lui, dar și ale celorlalți.
 4. Stabilește limite pentru exprimarea nepotrivită a sentimentelor. Copilul trebuie să învețe ce sunt sentimentele și cum să le exprime într-un mod adecvat. Anumite comportamente nu sunt acceptate, dar pentru ca el să poată face față emoțiilor puternice sau dificile trebuie învățat din timp cum să le gestioneze. Furia sau frustrarea sunt greu de suportat chiar și de către adulți, iar majoritatea manifestărilor brute includ comportamente agresive, neadecvate și nesigure, pentru ei și cei din jur.
 5. Fii un model pentru copilul tău. Copilul tău este precum un burete ce absoarbe orice vede sau aude în jurul lui. Dacă îl vei privi cu atenție, vei vedea cu observă orice comportament sau reacție din partea ta, iar apoi încearcă să te imite. Oferindu-i un exemplu pozitiv și lecții importante din care să învețe cum să înțeleagă și să gestioneze emoțiile, îl vei ajuta să se transforme într-un adult autonom și cu o sănătate mentală favorabilă.

Emoțiile sunt cele care ne ajută să oferim un sens pentru lumea din jurul nostru. Fără ele, viața ar fi banală, precum un manual cu instrucțiuni tehnice. Atunci când sunt corect înțelese și gestionate, emoțiile oferă culoare și entuziasm vieții, iar copilul tău are nevoie să experimenteze încă de mic acest secret al fericirii.

Sursa foto: piqsels.com