Bucuresti

Ghidul începătorului: cum alegi o bicicletă de munte

Ghidul începătorului: cum alegi o bicicletă de munte

Detalii stire

Categorie
Stiri Comert
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
81

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă simți că drumețiile la munte sau turele cu bicicleta prin oraș nu îți satisfac setea de adrenalină și nu te solicita atât de intens cum ți-ai dori, poate că a venit timpul să combini cele două activități într-una singură. Mountain bike-ul nu mai este e mult o noutate în România și în mod sigur ai întâlnit mulți practicanți pe traseele de munte sau printre prietenii cu care ieși la pedalat, așa că de ce să nu încerci si tu o astfel de experiență? Pentru început, ai nevoie de o bicicletă de munte, iar ceea ce putem face noi în acest sens e să te ajutăm cu câteva sfaturi pentru alegerea modelului potrivit.

Poziționarea cadrului și a ghidonului


Multe modele de biciclete MTB - așa cum mai sunt denumite bicicletele de munte - au cadrul și ghidonul poziționate diferit, pentru a fi adaptate mai bine utilizării de către femei și bărbați. Astfel, bicicletele de damă pot fi recunoscute ușor după cadrul înclinat și uneori mai scurt, dar și după ghidonul mai scurt și ușor înălțat. De asemenea, șaua este adaptată anatomiei feminine, iar manetele de frână sunt mai mici, adaptate palmelor și degetelor mai scurte. De cealaltă parte bicicletele pentru bărbați au cadrul mai înalt, plasat în poziție orizontală, roțile sunt puțin mai mari, iar șaua ceva mai îngustă.

Tipul suspensiilor


Suspensiile sunt foarte importante în cazul unei biciclete de munte, pentru că trebuie să absoarbă eficient șocurile provocate de terenul accidentat. În funcție de tipul suspensiilor, bicicletele de munte se împart în trei categorii, după cum urmează:

  • MTB rigid – acest model este lipsit de suspensii, astfel că utilizarea sa este recomandată pe poteci, drumuri forestiere, drumuri de țară dar și drumuri asfaltate.
  • MTB hardtail – deși este dotată cu suspensii pe față, această bicicletă păstrează un anumit grad de rigiditate, însă poate fi folosită pe trasee off-road ușoare și drumuri accidentate.
  • MTB full suspension – este adaptată pentru traseele extreme, cu coborâri abrupte și teren foarte accidentat. Datorită faptului că are suspensii atât pe față cât și pe spate, absoarbe bine șocurile, însă ai nevoie de oarecare experiență pentru a te aventura cu ea pe cele mai dificile trasee. Până când acumulezi această experiență, poți folosi bicicleta și pe drumurile de munte ceva mai accesibile.

Înălțimea bicicletei


Acest detaliu este exprimat în centimetri sau în litere, corespunzând anumitor dimensiuni. Astfel, bicicletele din categoria S au înălțimi între 38 și 41 de centimetri, fiind recomandate persoanelor cu o înălțime între 1,65 și 1,70 metri. Cele din categoria M sunt destinate celor cu o înălțime între 1,70 și 1,75 metri, având o dimensiune între 41 și 43 de centimetri, în timp ce bicicletele din categoria L au o înălțime între 43 și 46 de centimetri, fiind ideale pentru cicliștii de 1,75 – 1,80 metri.

Bicicletele XL sunt destinate utilizatorilor cu înălțimi între 1,80 și 1,85 metri, în timp ce modelele XXL sunt pentru cei care ajung până la 1,90 de metri înălțime. Cele din categoria XL au înălțimi cuprinse între 48 și 51 de centimetri, iar cele XXL au între 51 și 53 de centimetri.

Mai există si modele de biciclete de peste 56 de centimetri, destinate cicliștilor care măsoară peste 1,90 metri.

Așadar, e simplu să alegi modelul potrivit pentru tine ținând cont de înălțimea pe care o ai. Bineînțeles, nu trebuie să te bazezi doar pe acest criteriu, fără a face și o probă pentru a vedea cât de bine stai în șa Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le aibă în vedere orice începător atunci când își alege prima sa bicicletă de munte. Sfatul nostru este să optezi pentru un model destinat amatorilor, iar după ce capeți suficientă experiență poți trece la un model mai performant.

Sursa foto: unsplash.com/photos/LvpXvGYC6sk