Bucuresti

Merită să alegi o maşină hibridă?

Merită să alegi o maşină hibridă?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 4 saptamani si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
345

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Tehnologia hibridă este o realitate tot mai prezentă pe piaţa auto din ţara noastră. Pe lângă producătorii consacraţi care acoperă acest segment de piaţă, compania Ford produce deja la Craiova maşini hibride, o premieră pentru România. Ca orice inovaţie, există argumente pro şi contra acestor vehicule. Nu poţi avea un verdict clar înainte de a stabili condiţiile în care vei rula. Iată de ce trebuie să ţii cont înainte de a alege motorizarea noii tale maşini.

Cum funcţionează

Maşinile hibrid sunt de două feluri: hibrid obişnuit (HEV) şi hibrid plug-in (PHEV). Ambele variante au două motoare: unul pe combustibil şi unul electric, cu acumulator şi generator, care acţionează roţile separat sau concomitent. Diferenţele dintre HEV şi PHEV se referă la capacitatea bateriei şi la sursa de încărcare a acesteia: hibridul normal foloseşte energie regenerată, în timp ce plug-in-ul primeşte alimentare din sursă externă. Când vine vorba de noul Ford Kuga, acesta este disponibil în varianta EcoBoost pe benzină, EcoBlue diesel, dar şi trei tipuri de hibrid: Full Hybrid, EcoBlue Hybrid şi Plug-in Hybrid, fiecare acoperind cu succes un anumit segment de piaţă. În funcţie de numărul de kilometri şi de mediul în care îi parcurgi vei şti asupra căruia să te opreşti.

Avantaj financiar la achiziţie

Întrucât utilizează tehnologie verde, maşinile hibride noi se încadrează la finanţare nerambursabilă din partea statului. Prin Programul Rabla poţi primi, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei, un voucher în valoare de până la 20.000 de lei dacă achiziţionezi o maşină plug-in hibrid. Condiţia pentru a te încadra în program este ca finanţarea solicitată să nu depăşească 50% din valoarea maşinii. Aşadar, stimulentul financiar este un argument de luat în seamă pentru achiziţia unui autovehicul hibrid. Un alt avantaj pe termen lung este impozitul anual cu până la 50% mai mic.

Perfect pentru oraş

Indiferent de tehnologia utilizată, maşinile hibrid au fost făcute pentru mediul urban şi aici rulează cel mai bine. Traficul aglomerat, cu nenumărate opriri la semafor, avantajează motorul electric. De fiecare dată când staţionezi şi motorul se opreşte, acesta generează mai multă putere electrică pentru baterie, care poate fi utilizată ulterior pentru creşterea autonomiei sau pentru a accelera mai rapid. În plus, ai acces în oraşele europene care au restricţionat în special motorizările diesel şi maşinile poluante. În Bucureşti şi în alte oraşe mari te bucuri de locuri de parcare gratuită chiar şi în centru.

Putere suplimentară

La un calcul simplu, două motoare sunt mult mai puternice decât unul singur. Dacă ţii cont de faptul că maşina porneşte electric, iar puterea electrică furnizează instant întreaga capacitate, spre deosebire de motorul cu combustie, care creşte gradual, constaţi că demarajul hibridelor este foarte rapid. Acest lucru te ajută să te strecori prin traficul urban, dar şi în mediul extern, unde te poţi înscrie în depăşiri cu mai multă încredere. Senzaţia din scaunul şoferului şi al pasagerilor în timpul accelerării este unică.

Silenţiozitate şi confort

Când merge pe baterie, maşina hibridă nu produce niciun zgomot. Până să te obişnuieşti cu această silenţiozitate, ţi se va părea că vehiculul rulează singur cu motorul oprit. Unele ţări au obligat producătorii de maşini cu tehnologie hibridă să crească nivelul de decibeli pe care îl emit la o anumită viteză, în special pentru a deveni audibile şi implicit vizibile de către pietoni. Automobilul produce sunetul specific unui motor abia când trece pe combustibil, însă şi acesta este redus, deoarece propulsoarele sunt pe benzină. În ceea ce priveşte condusul pe timp de iarnă, atât maşina, cât şi pasagerii sunt privilegiaţi datorită sursei electrice de alimentare. Nu trebuie să mai aştepţi încălzirea motorului sau a habitaclului, ca în cazul vehiculelor tradiţionale, pentru că puterea se transmite aproape imediat. În zilele geroase de iarnă, căldura pornită instantaneu este un privilegiu nesperat.

Singura concluzie sigură până în prezent este că maşinile hibride sunt fiabile. Avantajele financiare sunt un argument destul de solid pentru alegerea acestei tehnologii, în timp ce numărul de kilometri şi infrastructura în care vei circula cel mai mult sunt aspecte de luat în calcul. Cert este că pentru naveta de acasă la serviciu în mediul urban reprezintă un pariu câştigător.

Sursa foto: pixabay.com/photos/hybrid-car-toyota-engine-technology-2503566/