Bucuresti

Top cele mai bune vinuri transilvănene

Top cele mai bune vinuri transilvănene

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
87

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Pe teritoriul României, există câteva regiuni viticole de renume, unde se produc vinuri de calitate. Dealurile Munteniei și Olteniei, Dobrogea și sudul Moldovei sunt locuri în care se nasc băuturi cu arome bogate și gust fin. La fel de valoroasă din punct de vedere vinicol este și regiunea Transilvaniei, care deține un sol bogat, așezat pe dealuri însorite. Cultura viței-de-vie se realizează aici într-un climat cu veri calde, toamne lungi și ierni geroase, care determină în unele plantații măsuri suplimentare de protejare a plantelor. Caracteristicile climatice imprimă vinurilor transilvănene aciditate puternică și un buchet bogat. Te invităm să descoperi în continuare care sunt cele mai bune dintre ele.

Issa Chardonnay Barrique


Gama de vinuri de la Crama La Salina cuprinde un vin alb cu gust excelent. Issa Chardonnay are arome minerale, oferite de solul bogat. Este un vin sec, cu gust pregnant, care are caracteristicile generale ale unui Chardonnay: conținutul moderat de tanini, corpolența și aciditatea medie. Condițiile de cultivare locale își pun propria amprentă: arome de citrice și măr plus note de fructe tropicale și miere. Strălucirea galbenă îi oferă un farmec aparte când este turnat în pahar.

Issa Pinot Noir Rose


Rosé-urile sunt vinuri aparte, care diferă mult între ele, în funcție de modul de vinificație, soi și terroir. Unele sunt dulci și se potrivesc bine cu antreuri dulcege și deserturi, altele sunt corpolente și aproape seci, deci potrivite pentru grătare, iar altele se disting prin aciditatea puternică, motiv pentru care sunt potrivite pentru fructe de mare sau somon. Issa Pinot Noir Rose este obținut prin procedee clasice de vinificație și este o surpriză printre diversele soiuri de vinuri albe și roșii ale Transilvaniei. Vinul este sec, are o corpolență medie și o culoare deschisă. Are un gust puternic dar cu o persistență medie. Notele de fructe de pădure și căpșune se potrivesc perfect cu aciditatea crescută, mai ales dacă este servit rece.

Satyr Muscat Ottonel


Colecția de vinuri de la Crama La Salina cuprinde și un Muscat Ottonel aromat. Acest vin alb demidulce are o alcoolemie de 14% și se distinge prin gustul mineral și prospețime. Buchetul conține note de zmeură, citrice și fructe roșii. Deși soiul Muscat Ottonel nu are faima Sauvignonului Blanc sau a Chardonnay-ului, dacă solul este calcaros și bine irigat, producțiile sunt abundente și de calitate. Datorită diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte din dealurile Transilvaniei, Muscatul Ottonel de aici este complex și aromat. Se recomandă servirea cu pește sau deserturi fine.

Issa Fetească Neagră


Feteasca Neagră este un soi care se cultivă în multe podgorii din România. Cel obținut din recoltele de struguri ale Transilvaniei se distinge prin culoarea rubinie intensă și buchetul bogat. Issa Fetească Neagră se consumă atât după învechire medie sau lungă, cât și când este tânăr. Mirosul de fructe coapte, prune și fructe de pădure îl face plăcut nasului, iar gustul fructat cu note subtile de ciocolată nu te lasă indiferent. Conținutul mare de tanin face din Issa Fetească Neagră un vin robust, ideal pentru preparate tradiționale românești, ca sarmale, tochituri și brânzeturi maturate.

Issa Neuburger


Issa Neuburger este un vin alb sec, licoare care se remarcă prin complexitatea gustului. Notele de mango, citrice și ananas se echilibrează cu acelea de măr și pară. Este un vin cu aciditate puternică, tipic acestui soi cu origini austriece. Neuburger este un hibrid natural între Pinot Blanc și Sylvaner Verde, din care se obțin vinuri cu nuanțe verzui și cu arome proaspete și fine. Issa Neuburger se bea cu antreuri, preparate din scoici și pește și brânzeturi, răcit la o temperatură de 6-8 grade C.

Vinurile transilvane merită degustate de orice pasionat de licoarea lui Bachus și experiențe culinare unice.

Sursa foto: pexels.com/photo/close-up-photography-of-wine-glasses-1123260/