Bucuresti

5 semne că trebuie să-ţi schimbi anvelopele

5 semne că trebuie să-ţi schimbi anvelopele

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 5 luni si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
187

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Starea anvelopelor nu trebuie ignorată niciodată, deoarece acestea asigură stabilitatea maşinii tale. Eficienţa lor influenţează comportamentul maşinii în timpul accelerării, frânării sau schimbării direcţiei de mers. Atunci când condiţiile de drum sau meteorologice sunt dificile, randamentul cauciucurilor este şi mai important, deoarece trebuie să compenseze acest deficit. Iată cinci semne că anvelopele tale trebuie înlocuite.

Ce spune legea

Din punct de vedere legal, în ţara noastră se aplică normativele Comunităţii Europene cu privire la echiparea cu anvelope de sezon. Sunt obligatorii doar pneurile cu simbolul fulgului de nea şi indicaţia MS atunci când circuli pe suprafeţe de drum public acoperite de zăpadă, gheaţă, polei sau alte derivate, indiferent de perioada calendaristică. Aşadar, un prim semn al apropierii schimbului de anvelope de sezon ţi-l oferă prognoza meteo. Când vezi că temperaturile coboară constant sub 10 grade Celsius toamna trebuie să echipezi maşina cu anvelope de iarnă sau all season. La fel, primăvara, când temperaturile trec de 10 grade Celsius, este momentul să montezi gumele de vară.

Adâncimea benzii de rulare


Din categoria consumabilelor, anvelopele sunt foarte uşor de ţinut sub control printr-o simplă inspecţie vizuală. Dacă nu ai alte probleme la sistemele de direcţie sau de frânare, cauciucurile trebuie să se uzeze uniform, fără diferenţe între roţi. Orice problemă constatată trebuie să te îndrume către un atelier specializat de mecanică pentru verificări în amănunţime. Normele Uniunii Europene cu privire la adâncimea benzii de rulare sunt de 1,6 milimetri. Cu toate acestea, specialiştii recomandă să nu circuli cu anvelope de vară care au mai puţin de 3 milimetri sau de iarnă cu mai puţin de 4 milimetri adâncime. Dacă roţile tale se încadrează în acest grad de uzură, este momentul să comanzi un set nou.

Vârsta cauciucurilor

Dacă nu ai o evidenţă clară din documentele însoţitoare ale mărfii unde este înscrisă data de fabricaţie a produselor, trebuie să cunoşti semnificaţia informaţiilor înscrise pe flancul cauciucului. Indicele care te interesează este DOT, urmat de trei numere şi cifre grupate câte patru. Dintre acestea, ultimele patru sunt întotdeauna doar cifre şi îţi arată numărul săptămânii (primele două) şi anul (ultimele două) când a fost fabricat produsul. Spre exemplu, o anvelopă 235 45 r18 cu ultimele patru cifre ale indicelui DOT 3910 au fost fabricate în săptămâna cu numărul 39 a anului 2010, au mai mult de un deceniu vechime şi trebuie înlocuite, indiferent cât de bine arată. În acest interval de timp, cauciucul îşi pierde din proprietăţi şi nu mai poate oferi acelaşi randament.

Semne constatate de la volan

În timpul deplasării, anvelopele nu trebuie să producă trepidaţii sau zgomot deranjant. De fapt, numărul de decibeli produși în timpul mersului este înscris în broşura de prezentare a produsului, într-un grafic asemănător performanţelor aparatelor electrocasnice. Acesta poate fi un criteriu de achiziţie, dacă îţi doreşti cauciucuri silenţioase. Orice şofer experimentat care îşi cunoaşte maşina simte când mersul devine mai greoi sau mai zgomotos. În cazul trepidaţiilor, acestea pot fi produse de articulaţiile maşinii, de un deficit de echilibrare sau de uzura peste măsură a anvelopelor. Fiecare posibilitate trebuie exclusă într-un mediu profesionist, iar dacă problemele sunt cauzate de cauciucuri, soluţia este înlocuirea lor.

Semne vizibile pe anvelope

Producătorii anvelopelor de calitate montează martori coloraţi în interiorul benzii de rulare, care devin vizibili pe măsură ce cauciucul se uzează. Aşadar, dacă observi semne colorate de-a lungul benzii de rulare, este clar că trebuie să te pregăteşti de înlocuirea anvelopelor. Pe lângă acestea, tot la inspecţia vizuală se observă deformări, umflături, tăieturi, cuie sau alte obiecte înfipte în cauciuc. Oricare dintre acestea îţi poate pune în pericol deplasarea şi reprezintă un motiv pentru schimbarea pneului.

Pe măsură ce anii trec şi numărul de kilometri parcurşi se adună, anvelopele maşinii tale îşi pierd din rezistenţă şi randament. Ca să te bucuri de stabilitate în orice condiţii de vreme şi drum, acestea trebuie înlocuite la timp.

Sursa foto: pixabay.com/photos/winter-tires-tire-service-auto-2861853/